Ouderbegeleiding en Zwangerschapshaptonomie

Wat is zwangerschapshaptonomie?

Bij deze persoonlijke begeleidingsvorm ligt het accent op contact: met jezelf, met je partner en via aanraking ook met je kindje. Als zwangere vrouw ontwikkel je gevoel voor je lichaam en de processen die zich hierin afspelen. Dit helpt je om tijdens de zwangerschap en geboorte hierop in te spelen. Als partner leer je ook de nonverbale signalen van je partner op te pikken en haar te ondersteunen. Jullie kindje kan de “aandacht” van zijn ouders voelen. Alle drie leren jullie elkaar al “voelend” kennen, waarbij je elkaar na de geboorte ook echt gaat zien! Er is alle ruimte voor jullie persoonlijke beleving van de zwangerschap, zowel op lichamelijk niveau als op emotioneel en relationeel  vlak.
Je investeert al voor de geboorte in de band met je kindje, wat een goede start na de bevalling daadwerkelijk bevordert.

Werkwijze

Door middel van gesprek, aandacht en aanraking ben je” bewust samen zwanger.”
Zwangerschap, bevalling, ouderschap en andere onderwerpen die jullie bezig houden kunnen onderwerp van gesprek zijn, vanuit jullie persoonlijke beleving.
Elke bijeenkomst nemen we tijd om contact te maken met jullie kindje.
We besteden aandacht aan  het dragen van je kindje, hoe je kunt luisteren naar je lichaam en kunt afstemmen op elkaar. In de vorm van praktische oefeningen gaan we hier mee aan  de slag. Daarnaast zijn we ook een aantal sessies expliciet bezig met voorbereiding op de geboorte: “Hoe kun je omgaan met weeën en pijn, geboortehoudingen,  hoe kun je er voor elkaar zijn op moeilijke momenten.” Je leert vertrouwen op je lichaam, je partner en je kind. De geboorte wordt zo een gezamenlijk proces.

Men kan starten met de begeleiding rond 24 -28 weken van de zwangerschap, er is een postnatale sessie.
De totale begeleiding bestaat uit zes bijeenkomsten.